הצעת עבודה של פעם בחיים, הזדמנות עסקית שיכולה לשנות את חיינו, הרצון לחוות, לטעום, ללמוד דברים חדשים, לפגוש בתרבויות ואנשים שאינם מוכרים אלו – אלו ועוד גורמים ללא מעט ישראלים לארוז את חפציהם, להשכיר את ביתם לעשות רילוקיישן ולעבור לגור בחו״ל. חלקנו עוברים לתקופה קצרה אך לא באמת יודעים מה העתיד צופה לנו, שכן יש לא מעט ישראלים שאומרים לעצמם "נעבור לשנתיים שלוש" ובסופו של דבר נשארים משיקולים כאלה ואחרים. הגירה היא תופעה נפוצה בכל העולם בשל כוח הקנייה החזק, השכר הגבוה בחו״ל בהשוואה לישראל, איכות חיים, חינוך ברמה טובה ועוד סיבות רבות נוספות. אז אם אתם בין אותם אנשים שמתכננים להגר לחו״ל ערכנו עבורכם מדריך מדוקדק שיספר לכם את כל מה שעליכם לעשות לפני, בזמן ואחרי שאתם עוברים. בחרנו לחלק את המעבר לחו״ל למעבר עם ילדים ולמעבר ללא ילדים.
הערה – תוכלו להיעזר במגוון המדריכים לשינוי כתובת שמפורסמים באתר על מנת לקבל כלים נוספים.
רילוקיישן ללא ילדים
מדינת ישראל עושה הבחנה בין ישראלים המתגוררים בחו״ל לתקופה של עד שנתיים, לבין ישראלים המתגוררים בחו״ל באופן קבוע, כלומר שוהים מינימום 182 ימים מחוץ לישראל בשנה אחת. לאחר שתגורו 5 שנים רצופות מחוץ לישראל, המדינה יכולה לשלול מכם את הזכאות לתושבות ישראלית ויש לכך כל מיני השלכות בהיבט של תשלום המסיים, שירות מילואים ועוד. בכל מקרה תמיד תיחשב לאזרח ישראלי, לא משנה כמה שנים תגור בחו״ל בכל המשתמע מכך.
ויזה ואישורי עבודה
בסעיף זה יש הבדל בין ישראלים המחזיקים באזרחות נוספת לבין ישראלים שאינם. אם ברשותך דרכון אירופאי או אמריקאי, ביציאה מישראל עדיין הצג את דרכונך הישראלי וכאשר תגיד למדינת היעד, הצג את הדרכון הזר. לאלו מאיתנו המחזיקים באזרחות נוספת, המעבר לחו״ל הופך פשוט הרבה יותר. במידה ואין לך אזרחות נוספת, עליך יהיה להצטייד ולדאוג לכל הויזות, הטפסים והאישורים הרלוונטיים בהתאם לסוג המעבר. אופציה נוספת הנה לברר לגבי זכאות להוצאת דרכון זר על פי מוצאם של הוריך וסביך.
- למי מאיתנו שעוברים על סמך הצעת עבודה, לרוב הארגון או החברה ידאגו כבר לרוב האישורים.
- למי מאיתנו שעוברים למטרות לימודים, המוסד האקדמי לרוב יסייע בהדפסת הטפסים ואתם רק תצטרכו למלא ולשלוח אותם לגורמים הרלוונטיים ולחכות לוויזת הסטודנט שלכם. בחלק מהמקרים ניתן יהיה לשלב לימודים עם עבודה ובחלק לא, זה כבר תלוי בתכנית הלימודים אותה בחרתם ובמדינה בה תגורו.
- למי מאיתנו שעוברים ללא מטרה מוגדרת של עבודה או לימודים ואין ברשותם אזרחות התואמת את המדינה אליה הם עוברים, התהליך יהיה קצת יותר מורכב ובעייתי מה שלרוב יגרום לקיצור זמן השהייה שלכם באותה המדינה.
אלו מכם שמתכננים מעבר לארה"ב, מומלץ להיכנס לקישור הבא ולקרוא על סוגי הויזות השונות במדינה.
http://hebrew.israel.usembassy.gov/he/petitionhome.html
המוסד לביטוח לאומי
מכיון וזכויותיו וחובותיו של כל אזרח ישראלי רשומות במחשבי המוסד לביטוח לאומי, מומלץ לגשת לסניף הקרוב לביתך ולעדכנו בנוגע למעבר או לפחות לברר כיצד הפרוצדורה מתנהלת. במידה והתכנון שלך הוא לגור בחו״ל לתקופה של עד שנתיים, תצטרך להמשיך ולשלם דמי ביטוח לאומי בכדי שלא לאבד את זכויותיך, לכן כדאי להסדיר את התשלום בהוראת קבע. חשוב לבדוק אם המדינה אליה אתה עובר חתומה על אמנה למניעת כפל מס. אם תכריז על עצמך כ"תושב יורד" לא תצטרך לשלם מסים או ביטוח לאומי אך כן תצטרך להוכיח בכל מיני דרכים כי מרכז החיים שלך נמצא בחו״ל ולא בארץ. בקישור הבא תוכל לקרוא על מידע נוסף לגבי תושבים ישראלים המתגוררים בחו״ל.
https://www.btl.gov.il/Insurance/Living_abroad/Pages/default.aspx
מסים במדינת ישראל
כל תושב ישראלי מחויב בתשלום מסים למדינה. בתור ישראלי שעובר לגור בחו״ל, תוכל בקלות להימנע מאותו תשלום. במידה ואתה עובד כשכיר, כאמור עליך לעדכן את המוסד לביטוח לאומי לגבי המעבר לחו״ל ולאחר מכן העדכון עובר לרשות המסים. במידה ואתה עצמאי מומלץ שתתייעץ עם רואה החשבון שלך ותשאל אותו מה הכי כדאי לך לעשות. במידה ונכנס לך כסף קבוע מהכנסות כמו נדל״ן למשל, גם במקרה הזה מומלץ להתייעץ עם יועץ מס או רואה חשבון ולבדוק האם כדאי לך להצהיר על היותך תושב יורד. בגדול ההמלצה הנה להמשיך לשלם את דמי הביטוח הלאומי באופן קבוע, לפחות עד שתתבסס בחו״ל ואכן תדע שמדובר בהגירה לתקופה ממושכת. כדאי מאוד לעשות את התהליך בצורה מסודרת, לשלם ולהגיש את כל הדוחות בזמן בכדי להימנע מהצטברות של כנסות.
קופת חולים וביטוחי בריאות בחו״ל
כל אזרח במדינת ישראל זכאי לשירותי בריאות בהתאם לחוק הבריאות הממלכתי. לכן, במידה ואתם עדיין לא יודעים לכמה זמן אתם עוברים לגור בחו״ל, הטיפ הכי טוב שאתם יכולים לאמץ הוא פשוט להמשיך ולשלם את התשלום החודשי הקבוע לקופת החולים בה אתם חברים ולהנות מכל אותן הזכויות. כך תוכלו לבצע קשת רחבה של בדיקות וטיפולים בישראל. אמנם תצטרכו לטוס לכאן בחזרה, אך עדיין יש מקרים כמו היריון, מרשמים לתרופות, צילומים או טיפולים ספיציפיים שמצד אחד יהיו זולים הרבה יותר (גם אם תצטרכו להשתתף בחלק מעלות הטיפול), מצד שני יבוצעו ברמה רפואית גבוהה ובמקצועיות רבה זאת בהשוואה למדינות מסוימות אחרות ויחד עם זאת כאן אתם יודעים את השפה, מכירים את הפרוצדורה, יודעים למי לפנות מה שהופך את התהליך הרפואי להרבה פחות מסובך. חשוב לדעת שבמידה ותשובו לישראל רק אחרי שנתיים או יותר, קופת החולים בה אתם חברים יכולה לקבוע לכם תקופת הכשרה עבור כל שנת היעדרות. בתקופה זו תוכלו לבקש מקופת החולים ביטוח שיספק לכם מענה זמני עד שתקופה זו תסתיים. במידה ויש לכם פוליסת ביטוח פרטית, מומלץ להשאיר גם אותה, לפחות עד שתתמקמו ותדעו שאתם אכן מכוסים מבחינה רפואית. ככל שעולים בגיל ו/או במידה ומצבכם הרפואי משתנה הפוליסה תהפוך יקרה יותר, הכיסויים עלולים להשתנות וחבל. כדאי לברר על פוליסות ביטוח נסיעה לחו״ל דרך הארץ או לחלופין להגיע למדינה ולברר שם על ביטוח שיכסה אתכם מבחינה רפואית כשאתם נמצאים שם. יש הבדל בין ביטוח רפואי שמתבצע דרך הארץ לתקופה של עד חצי שנה לביטוח רפואי לתקופה ארוכה.
בנקים
במידה ובצעתם דרך הבנק פרוצדורה כספית של משכנתא, הלוואה או כל התחייבות אחרת, בכל מקרה תצטרכו להשאיר את חשבון הבנק שלכם פעיל. גם אם אין לכם התחייבויות כלפי הבנק, אם אתם עוברים לחו״ל לתקופה שלא עולה על שנתיים, ההמלצה היא להשאיר את חשבון הבנק כחשבון פעיל בשילוב יתרה של מינימום 5,000 שקלים. בכל מקרה, כאשר תתמקמו בחו״ל, פתחו חשבון בנק מקומי כך תחסכו תשלומים רבים על עמלות, המרות מט״ח וכדומה. דאגו שיהיה לכם קשר ישיר עם בנקאי אותו אתם מכירים לביצוע פעולות בחו״ל דרך הארץ ובקשו כמובן שם משתמש וססמא לאינטרנט כדי שתוכלו לעקוב אחר כל התנועות בחשבון. אם הכל הסתדר כשורה והחלטתם להישאר בחו״ל יותר משנתיים, הפעילות הכלכלית שלך בחשבון הבנק החדש התבססה, מומלץ להקפיא או לחלופין לסגור את חשבון הבנק בישראל כמובן רק במידת האפשר, אלא עם כן התשלום החודשי עבור דמי הניהול הוא מינורי. שמרו את כל הטפסים והתדפיסים כדי שבמידה ותשובו לארץ תוכלו להציגם בפני הבנק ולקבל דירוג גבוה.
חברות תקשורת
טרם הנסיעה וודא את כל האופציות העומדות בפניך לגבי החיבור שלך לסלקום, פרטנר, פלאפון או גולן. יש חברות שמאפשרות להקפיא את החשבון ולשלם תשלום חודשי סמלי במטרה שתוכל לשמור על המספר שלך לכשתחזור או תגיע לביקורים בארץ. חברת גולן למשל מציעה 45 ימים של שיחות בחו״ל בחינם לארץ כולל גלישה וחיבור לאינטרנט אז יכול להיות שבהתחלה, שווה יהיה לך להישאר במסלול שלך ורק אחרי שתתמקם תוכל להחליף מסלול. בכל מקרה בצע השוואת מחירים ובחר ספק שיסייע לך בתקשורת טובה עם הארץ. היום בעידן דיגיטלי המאפשר לבצע שיחות ווטצאפ, וייבר ופייסבוק בחינם, התקשורת הפכה קלה יותר ולא פחות חשוב חסכונית.
שירותים נוספים למעבר
- הובלות – תוכלו לקבל טיפים חיוניים לבחירת חברת הובלות במדריך הבא.
- אחסון תכולה – לעתים תזדקקו לשירותי אחסון תכולת דירה – דבר שמצריך היערכות מוקדמת.
עוברים עם ילדים
אם עד עכשיו התהליך היה נראה לכם מורכב, הוא הופך עוד יותר מורכב עם ילדים. ילדים מושפעים ממעברים מבחינה פסיכולוגית, פיזית ונפשית שכן כאשר הם נקשרים לסביבה מסוימת, הם מפתחים תחושת ביטחון ולכן קשה להם לעזוב את המקום אליו הם התרגלו. כמובן שיש הבדל ניכר בין אם אתם עוברים עם תינוק בין 6 חודשים לבין אם ילדכם עולה לכתה ד׳ ולכן חשוב לעשות את ההתאמות שלכם. כמה טיפים למעבר עם ילדים.
- התייעצו עם בעל מקצוע לגבי המעבר והבינו איך כדאי לעשות אותו בצורה שקולה ונכונה עבורם.
- נסו לעבור בסוף השנה ולא באמצע, כדי שהילדים יוכלו להיפרד כמו שצריך הן מהחברים והן מהמקום ולסיים את התקופה שלהם בגן או בבית הספר בלי להשאיר קצוות פתוחים.
- שתפו את הילדים במעבר, ספרו להם כל מה שאתם יכולים, הראו להם תמונות ותנו להם את המקום המלא שלהם לשאול שאלות. היו סבלניים ודעו מראש שמדובר בתהליך ארוך של הסתגלות.
- טרם אתם עוברים עם הילדים, כדאי שלפחות אחד מכם ייסע לחפש בית או דירה, יברר על מוסד לימודים שעונה על כל הצרכים שלכם ושלהם, יחפש סביבה נוחה ואופטימלית עבור הילדים הכוללת חוגים, קאנטרי וכדומה. נסו לחפש סביבה המדמה ככל הניתן את חייהם של הילדים בישראל. קהילה יהודית או ישראלית יכולה להקל מאוד על ההסתגלות שלהם וגם על שלכם.
- בדקו את נושא ההגעה לגן או לבית הספר בכל יום והיערכו בהתאם הן מבחינה של תחבורה ציבורית והן מבחינת רכב.
- דאגו לכל האישורים, הויזות וביטוחי הבריאות גם עבור הילדים, אותם אישורים יאפשרו לכם לרשום את הילדים למסגרת חינוכית מתאימה.
- למדו את הילדים מילים בסיסיות בשפה התואמת את המקום החדש.
נסו להיות כמה שיותר מאורגנים וערוכים מראש וזכרו שהתקופה שאחרי המעבר עם ילדים או ללא היא תקופה לא פשוטה – תקופת הסתגלות. לוקח זמן לארגן ולסדר את הכל, לוקח זמן להרגיש שאתם בבית ולכן היו שם אחד בשביל השני בכדי להביע תמיכה ואמצו כלים שיסייעו לכם להתמודד עם השינוי. בסך הכל מדובר בהזדמנות בלתי רגילה, הזדמנות שלא רבים זוכים לה במהלך חייהם ואתם צפויים לחוות אינספור חוויות, להיחשף למקומות חדשים, להכיר אנשים ולגלות עולם שלם שכולם קסם אחד גדול.
כתיבת תגובה